domingo, 1 de febrero de 2015

Open education

A l'entrada anterior d'aquest blog, parlant sobre els entorns personals d'aprenentatge, vaig explicar com durant els darrers anys aquests entorns han canviat ja que avui dia tenim accés a una gran quantitat d'informació a través d'Internet. No obstant, a més d'accedir a aquesta informació i aprendre nous coneixements, podem fer-ne altres usos? Ens està permès utilitzar-la per a les nostres creacions, modificar-la o compartir-la a altres persones?

Imatge pròpia
L'educació oberta o Open education, és un concepte que es refereix precisament al fet de poder accedir a la informació de manera gratuïta i sense impediments, amb el propòsit de permetre una igualtat d'oportunitats per accedir al coneixement i a l'educació. Aquest accés a la informació se'ns presenta mitjançant diversos recursos (Open Educational Resources), com són els diccionaris i enciclopèdies online, articles de revistes científiques, blogs, vídeos i, fins i tot, cursos online gratuïts que ofereixen diverses universitats de tot el món.

Gràcies als recursos esmentats, l'educació oberta permet als alumnes trobar informació extra que pot complementar els continguts treballats a l'escola, i permet als professors descobrir noves metodologies per impartir les seves classes. A més, fora de l'àmbit educatiu, qualsevol persona pot adquirir nous coneixements sobre qualsevol aspecte que l'interessi i pot fer un curs gratuït que potser no podria permetre's d'una altra manera. Així, l'educació es torna accessible i disponible per tothom.

No obstant, ja hem esmentat que, encara que l'accés a la informació sigui lliure, hem de saber quins drets tenim per utilitzar-la, respectant sempre els drets d'autor. És per això que varen sorgir les llicències Creative Commons (CC). Aquestes llicències permeten conservar els teus drets sobre les teves pròpies obres a la vegada que dónes permís a altres persones perquè en facin ús respectants algunes condicions.

Les llicències CC ofereixen quatre condicions diferents: Reconeixement, No comercial, Sense obres derivades i Compartir igual. Fent combinacions d'aquestes, es poden obtenir sis tipus de llicències. En el cas d'aquest blog, com es pot veure a la part superior dreta, he triat la llicència que inclou reconeixement, no comercial i compartir igual. Des del meu punt de vista, aquesta llicència és la més adequada per a la majoria de situacions. Si una persona escriu un blog o comparteix informació de manera lliure i gratuïta a Internet, sense voler fer-ne un ús comercial, no seria just que altres persones utilitzessin la seva obra amb aquesta finalitat. A més, si l'autor la comparteix sota unes certes condicions, crec que tothom que vulgui utilitzar-la, ho hauria de respectar i compartir-la, com a mínim, sota les mateixes condicions.

Molts autors ja s'han adonat de que per aconseguir una difusió i distribució prou extensa dels seus coneixements, arribant així al major nombre de persones possible, és millor posar a les seves obres una de les llicències Creative Commons i no només el copyright. Així, compartint informació i passant-la d'uns als altres, l'educació es va obrint pas per arribar cada vegada a més gent, i millorar d'aquesta manera la Open education.


No hay comentarios:

Publicar un comentario